Povodně - srpen 2017 - VietnamTravel

 

Rozepisovat se o monzunových přívalových deštích, které jsou ve většině případů doprovázeny záplavami a sesuvy půdy, by bylo „nošením dříví do lesa“. Každoročně je jich ve Vietnamu hned několik. V minulosti se nám víceméně dařilo takovýmto místům vyhýbat. Pokud si dobře pamatuji, tak pouze dvakrát nás zastihl dozvuk tajfunu a jednou nám byl zakázán vjezd do zaplavené provincie.
Ani letošní rok nebyl v tomto směru výjimkou, což by mohli potvrdit klienti, se kterými jsem cestoval po severu země v červenu a červenci. Možná až zázračným způsobem jsme se proplétali bouřkovými oblastmi, aniž by nám řeka bahna a kamení odřízla cestu. Ovšem čemu jsme se vyhýbat nedokázali, byl značný počet sesuvů půdy. Slovem značný, mám namysli stovky větších či menších hromad zeminy a kamenů… Byla místa, kde byla zavalená silnice každých sto metrů. Třikrát nás před uvíznutím zachránil bagr a v jednom případě byl utržený svah tak velký, že nezbývalo nic jiného, než pěšky dojít pro pomoc. Za pomocí buldozeru a několika krojovaných lidí s lopatami jsme za pět a půl hodiny situaci vyřešili. Tohle všechno neodmyslitelně patří k cestování nádhernou krajinou hor severního Vietnamu. No a pokud si trip lišácky naplánujete na letní deštivé měsíce, máte téměř stoprocentní jistotou, že nebude o podobná dobrodružství nouze.
Abych alespoň částečně nastínil, co takové záplavy způsobují a jakou mají intenzitu a náběh, sestříhal jsem krátké video (zdroj FB, TV, internet) z jednoho takového místa. Protože jsem měl shodou okolností právě volno, zajel jsem se do postižených provincií o tři dny později podívat. Dříve to bohužel z důvodu totálnímu odříznutí a nepřístupnosti nešlo.


Mù Cang Chải, Sơn La, Yên Bái Province - 3.8.2017

 

 


V 6.30 hod. ráno zasáhl v plné síle přívalový déšť tři provincie. Výsledkem těchto záplav bylo 47 mrtvých, 54 lidí pohřešováno a přes 130 lidí utrpělo zranění. Stovky rodin přišli o střechu nad hlavou a přes 3000 lidí bylo evakuováno.
Ministerstvo vnitra uvádí, že bylo okamžitě nasazeno 300 vojáků, kteří se vydali lesy s potravinou a zdravotnickou pomocí. Na přímém odstraňování škod a pátrání po hledaných osobách bylo nasazeno 2000 vojáků a stovky dobrovolníků. Ve zprávě se dále píše, že se k vojsku do pátracích akcí připojili tisíce lidí, kteří společně pročesávali desítky kilometrů břehů řeky v těžko přístupném horském terénu. Nemohu posoudit, protože jsem se na místo dostal až po třech dnech. Pravdou je, že v době mého příjezdu, bylo v postižených oblastech ještě velké množství vojáků a těžké techniky. Kdybych to neviděl na vlastní oči, jen těžko bych uvěřil, co je možné zvládnout za pouhé tři dny!


Klobouk dolů…


Pro porovnání s videem přidávám několik fotek jak vypadala situace v postižených místech tři dny poté.

 

16 

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

 

14

 

15