Shy Princess - VietnamTravel

Když jsem hledal jak se vlastně tahkle rostlina jmenuje, narazil jsem na anglické pojmenování Shy Princess (plachá princezna). Plachá proto, protože při dotyku se její listy okamžitě zavřou a skloní. Ve skutečnosti se ale nejedná o žádnou princeznu, nýbrž o velmi zákeřný plevel. Dokonce je mezi sty nejnebezpečnějšími plevely světa.

Odborný název není samozřejmě plachá princezna, ale  Mimóza pigra. Pochází původně z jižní ameriky, odkud se svou zákeřností rozšířila prakticky do celého tropického pásu naší planety. Ani Vietnam nebyl vyjímkou. Je jí tady opravdu hodně.

A čím že vlastně škodí? Její zákeřnost spočívá v tom, že vytváří spleť neproniknutelného křoví, které může dosahovat výšky až 3 metrů. V místech kde roste, není prostor pro nikoho jiného. Vytlačuje ostatní rostliny a vytváří monokulturu. A jak si každý dobře pamatuje ze školy, jakákoliv monokultura nevěstí nic dobrého. A to neplatí jen u rostlin. To platí všude. :)

Ale když je malá, samotinká, opravdu jí spíše sedí ten anglický název Shy Princess. Docela pěkně se sní dá na chvilku zabavit.

No řekněte sami není roztomilá a zábavná ...