Tet Tao Quan - VietnamTravel

 

Tradice slavení Tet Tao Quan pochází z oblíbené pohádky o dvou mužích a ženě, kteří se později stali trojicí božstev neboli „Tao Quan“. Báje se ovšem předává z generace na generaci pouze ústní formou, a proto může mít v různých částech země trochu jinou podobu.

 

2

 

Příběh začíná manželstvím mezi Trong Cao a jeho manželkou Thi Nhi. Žili společně mnoho let, avšak jejich manželství bylo stále bezdětné. Tahle skutečnost byla hlavním důvodem k jejich častým hádkám. Jednoho dne se Trong Cao na svou ženu tak rozhněval, že ji zbil a vyhnal. Thi Nhi odešla z domova, aby po čase potkala muže jménem Pham Lang a následně se za něj provdala.
Jak čas plynul Trong Cao si stále více uvědomoval svou chybu. Rozhodl se jít hledat svou milovanou ženu. Cesta trvala dlouho a Truong Cao stála všechny peníze. Nezbylo mu nic jiného než začít žebrat. Chodil od domu k domu, až jednoho dne náhodou přišel žebrat do nového domu své ženy Thi Nhi. Ona ho okamžitě poznala a dlouho společně mluvili o minulosti a o svém současném životě. Trong Cao se ženě omluvil a Thi Nhi se omluvila za nové manželství.

Před obědem se Pham Lang vrátil domů. Thi Nhi se domnívala, že by nebylo dobré, kdyby se muži potkali. Proto řekla Trong Cao, aby se schoval do na dvorku do stohu rýžové slámy. Ovšem netušila, že Pham Lang slámu zapálí, aby mohl po obědě popel odnést na pole. Trong Cao se tak bál, že se neodvážil ze stohu vylezl a uhořel. Celý příběh měl tragický konec. Když Thi Nhi vyběhla z domu, a uviděla co se stalo, rozhodla se skočit do ohně, aby zemřela s Trong Cao. Nic netušící Pham Lang byl svědkem smrti své ženy. Neváhal ani na okamžik a skočil do hořícího stohu, aby umřel se svojí ženou. Jejich duše společně odletěly do nebes. Nefritový císař Ngoc Hoang udělil všem titul „Tao Quan“.

Pham Lang jmenoval božstvem kuchyně.
Trong Cao jmenoval božstvem země a domu.
Thi Nhi jmenoval božstvem práce a obchodu.

Od té doby se všichni tři společně starají o majetek a blaho domu.
Každý rok 23. prosince lunárního roku, putují do nebes, aby podali zprávy za uplynulý rok, a aby se modlili za prosperitu v příštím roce. Vracejí se na Zemi po týdnu - v poslední den roku, aby pokračovali jako ochránci po celý příští rok.

 

Současné praktiky.

 

Význam Tet Tao Quan je celý o přípravě velkého rozloučení tří božstev na jejich cestě do nebes. Obřad se koná v každé domácnosti 23.12. lunárního kalendáře (letos tohle datum připadá na 25.1.2022 gregoriánského, neboli našeho kalendáře). Babičky, maminky a dcery uvaří spoustu dobrého jídla. Důkladně se po celém roce vyčistí oltář, který se následně nazdobí ovocem a čerstvými květinami. Na oltář, případně před oltář se pokládá jídlo přichystané na slavnostní oběd se zapálenou tyčinkou. Ta má symbolizovat předání jídla pomocí kouře do nebes. Další tři tyčinky jsou zapáleny na oltáři. Vedle jídla musí být tři papírové čepice. Žlutá uprostřed pro paní Tao a dvě černé po stranách pro dva pány Tao. Mohou tam být také papírové peníze atd. Čepice se po obřadu spálí. Zde platí to samé jako u tyčinek - kouř je prostředníkem do nebes.

Dále je nutné připravit velkou mísu vody s jedním velkým zlatým kaprem, nebo třemi malými. Kapři se po skončení bohoslužby (musí to být nejpozději před polednem – viz. kdy Pham Lang zapálil slámu) vypouštějí do rybníka, jezera či řeky. Kapři hrají velice důležitou roli. Jednak Vietnamci věří že je kapr nebeským zvířetem, který je zároveň velmi dobrým plavcem. Zadruhé Tao Quan mohou cestovat do nebes pouze na jednom velkém, nebo každý sám na jednom malém, zlatém kaprovi. Zároveň je ponechání kapřího života bráno jako projev lidské úcty, vděčnosti k zvířecímu světu a v neposlední řadě přáním štěstí celé rodině do nadcházejícího roku.

 

3

 

Na závěr jedna malá poznámka.
Ptal jsem se ženy, proč švagrová, stejně jako máma a ostatní sousedi z ulice, nepřinese kapra/kapříky k nám do rybníka. Odpověděla mi, že je nekoupila, protože je mají vedle oltáře na fotce… :)

Dobrej fígl!

Tak jsem se odpoledne švagrový zeptal, jestli měli na fotce taky svátečního uvařeného kohouta… a to prý jasný že ne, protože to by byl zkrátka podvod!!! :)

 

1