Vietnam se otevírá! - VietnamTravel

 

1

 

AKTUALIZACE 16.3.2022 !!! 

Spuštění e-visa a pro vstup do Vietnamu není nutná vakcinace - viz. níže

 

Dle oficiálního vyjádření ministerstva kultury, sportu a cestovního ruchu a následném vydáním dokumentu č. 623/VHTTDL-TCDL se

 

Vietnam oficiálně od 15.3.2022 otevírá světu!


Konečně nastává okamžik, na který jsme čekali dva roky!!!

 

K 16.3.2022 je pro návštěvu Vietnamu zapotřebí následující:


• Turistické vízum.

 

• Pro vstup do Vietnamu není nutná vakcinace proti Covid 19 ani následná karanténa!!!

 

• Na letišti předložit PCR/RT-LAMP test s platností do 72 hod. (vyjma dětí do 2 let), případně rychlostet do 24 hod. potvrzený patřičným orgánem v ČR!!!

 

 


 

 Neplatné informace k 6.3.2022

 

Důvody, proč tuto informaci zveřejňuji až nyní jsou dva. Prvním důvodem bylo, že jsem tuhle skvělou zprávu trochu online oslavil… :) Druhým důvodem, který je pro mě a mojí práci zcela podstatný, je neupřesnění konkrétních informací, o kterých se zmíním v závěru. Čekal jsem do dnešního dne, který měl být právě tím dnem, kdy měl být upřesňující dodatek vydán. Bohužel nestalo se tak! Jakmile se tak stane, budu zprávu aktualizovat.


Doklad o kompletním očkování - poslední dávka musí být podána nejpozději 14 dnů před příletem a ne více jak 6 měsíců před vstupem do Vietnamu, případně doložit prodělané onemocnění COVID 19 podložený PCR/RT-LAMP testem s platností do 72 hod. před vstupem. 


Po příjezdu je nutné strávit 24 hodin v karanténě. Konkrétně na jednom místě, což bude Vámi udaný hotel.

 

Karanténa první noc na hotelu (12 hod.)


Prokázání negativního testu ATK, který jste si osobně podali. Na základě jeho negativního výsledku budete moci volně cestovat po celé zemi.


Dále je nezbytné prokázat cestovní pojištění v celkovém krytí min. 20000 USD.


Pro děti do 12 let neplatí první bod – tzn. nutnost prokázání kompletní vakcinace.

 

Tolik k zatím oficiálně vydaným požadavkům.


Nyní bych se rád zmínil o druhém důvodu mého čekání s vydáním této zprávy.
K dnešnímu dni Vietnam stále žádný typ turistických víz nevydává. Takže není jasné, jakou podobu budou mít, kolik budou stát atd. Údajně by měla být vízová politika stejná jako před pandemií. Ovšem zdali tomu opravdu tak bude, zatím není jasné.
Není vyřešeno kde a jak bude probíhat případná karanténa nakazí-li se klient ve Vietnamu Covid 19.
Povinnost společností zapojených do cestovního ruchu (neví se které obory konkrétně), jsou povinni zaslat na ministerstvo veřejné bezpečnosti k posouzení a schválení vypracovaný plán a postup pro bezpečnost hostů.
Posledním důvodem je zpráva, která proběhla místními internetovými portály. Podle této zprávy by měl mít zahraniční návštěvník povinnost uzavřít místní zdravotní pojištění. Jeho cena cena by měla činit 60 USD. Ovšem jestli by se mělo jednat o cenu jednotnou pro celou zemi, případně by si každá provincie určovala svoji výši (takové zprávy také kolují), upřesněno nebylo.

Tento poslední bod berte prosím s velkou rezervou, protože se opravdu jedná pouze o neoficiální informaci!!!


Na závěr můj pohled.


Mám zcela pochopitelně velkou radost, že se Vietnam otevřel. Ovšem jak většina z Vás ví, bydlím v severním Vietnamu, kde je situace na první pohled mírně řečeno ne zcela dobrá - viz aktuální stav z 6.3.2022 - video. Prakticky všechny severské provincie včetně Hanoje mají obrovská covidová čísla nakažených. V našem nejbližším okolí a provinčním městě má aktuálně Covid „ každá druhá rodina“.

Ano momentálně to může vypadat pesimisticky, ale já jsem přesvědčený o tom, že v horizontu 2-3 týdnů (do té doby pravděpodobně žádný velký nápor turistů stejně nebude) to celé odezní, společnost si Covid 19 z větší části projde, promoří se a lidé se přestanou bát.

A to je z mého pohledu hrozně důležité!

Nechci přehánět, ale žiji dva roky (až na pár světlých výjimek) na jednom místě - doma. Všichni mě znají, ví že jsem nikde nebyl a stejně se mě bojí. A nejenom mě, bojí se navzájem. Viz. příklad z předevčírem. Byl jsem koupit vodovodní trubku a nepustili mě ani do krámu a já čekal na silnici, než mě jí donese prodavač se štítem a rouškou na obličeji. Neustále strašení jak z TV, tak od místních provinčníchi úřadů (pokud stoupnou čísla zase vám to zavřeme atd.) vzniká strach, který se následně odráží v negativním postoji provinčních představitelů (viz. protesty ministerstva zdravotnictví k znovuotevření, udělování lokálních výjimek k uzavírání provincií pro cestovní ruch atd.) a hlavně běžných obyvatel.
Aby už tohle celé jednou konečně skončilo, může právě daná covidová situace v severním Vietnamu situaci velmi pomoci. V neposlední řadě, až se turismus rozjede, a zjistí se že se vlastně nic zásadního v otázce masivního rozšíření nákazy nezměnilo, bude konečně všechno OK.


Pozn. Ve středním a jižním Vietnamu je situace zcela opačná. Dle informací, které mám od přátel jak ze Saigonu tak z ostrova Phu Quoc je všechno naprosto v pořádku a Covid jako kdyby nikdy nebyl.


Vzhledem k tomu, že drtivou většinu mého pohybu s klienty se nachází právě mimo turistické místa, je pro můj typ práce naprosto nezbytné znát výše zmíněné nejasnosti. Nicméně z pohledu Vás - cestovatelů se jedná pouze o technikálie, které se jistě brzy vyřeší! :)


Vítejte ve Vietnamu!!!