Přívalové deště květen 2022 - VietnamTravel

 

Původně jsem chtěl začít slovy „máme za sebou první zátěžový test“, ale než jsem se po týdnu dostal k napsání článku, máme za sebou minimálně tři další zátěžové testy. Nicméně čtvrtek 19.5.2022 byl opravdu první zátěžová zkouškou našeho odvodňovacího systému. Alespoň od té doby, co jsme diametrálně změnili ráz horní zahrady a postavili barák. Jenže sto hodin nepřetržitého deště, kdy navíc za posledních dvanáct hodin spadlo místy až 240 mm srážek, neobstojí ani roura s půlmetrovým průměrem. Vyjma několika drobných detailů, které musím opravit až se počasí jenom trochu ustálí, přívalové deště rybník ustál.
Posledních čtrnáct dní je počasí jako na houpačce. Ve dvou denních cyklech se střídají průtrže mračen s nesnesitelným horkem, kdy teploty atakují 40°C a 90-95% vlhkost. Půda je už tak nasáklá, že dneska stačí hodinový liják, aby teklo více vody jak v prvních čtyřech dnech dohromady.
Nějak si nevybavuji, že by období dešťů začalo už v květnu. Většinou prší až koncem července a v srpnu.
Hledal jsem informace proč tomu tak je, a uvádí se, že za to může jev zvaný La Niña, což je prý opak El Niña. Přiznám se, že jsem o tomto jevu nikdy neslyšel. Pro ty z vás, kteří také netuší, krátké info od strýčka Google.

 

 

La Nina


La Niña


Obvykle se začíná tvořit od března do června každého roku. Nejsilněji působí od konce roku do února roku následujícího. La Niña nastane krátce po skončení jevu El Niño. Jedná se o studený mořský proud (nižší o 3-5°C oproti normálu), který ochlazuje teploty v oblastech, kterými prochází. Tento jev se vrací v rozmezí 5-7 let.

Pár fotek a krátké video z naší zahrady.

2

3

Krátce před tím než nám voda proběhla barákem a bylo po focení...

 

4

 

5

 

 

 

Poslední den (24.5.2022), když už se počasí začalo trochu umoudřovat, jsem vzal motorku a zkusil projet (tedy kde to bylo alespoň trochu možné) nejbližší okolí a udělat pár fotek pro vaší představu.

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

Na loďky v ulicích taky došlo.

 

14

Tohle už ani na motorce nešlo projet.

 

15

Typická věc tady na severu - sesuvy půdy.

 

16

 

17

 

18

 

19

 

20

 

21

Po průjezdu vodou "po sedačku" je potřeba vystříkat vodu z výfuku...

 

22

Na chvíli nepravidelný a škytajcí chod motoru, pořádně protůrovat a může se pokračovat v jízdě...

 

23

 

24

 

25

 

26

Ač to možná na první pohled tak nevypadá, je jízda ve vodě (hlavně na hlavních silnících) velmi nebezpečná.

 

28

Stačí jedna díra, případně přívalová vlna od protijedoucího auta a je katastrofa na světě. Rozestupy na všechny strany jsou v lepším případě v centimetrech.

 

29

 

30

 

31